پروانه یا جواز ساختمان یکی از اولین اقداماتی است که برای پروژههای ساختمان و برخی از موارد بازسازی و مقاومسازی و حتی نوسازی ساختمان باید اخذ گردد. در این مقاله از آذین پیمان مراحل صدور پروانه و جواز ساختمان را بررسی میکنیم.
جهت دریافت مشاوره در زمینه بازسازی ساختمان در جزیره کیش بر روی لینک کلیک کنید.
پروانه یا جواز ساختمانی همان مجوز رسمی از طرف شهرداری میباشد که به مالک زمین یا ساختمان و یا کارفرما اجازه ساخت یا بازسازی مطابق چارچوب مشخصی را میدهد. بدون این مجوز هرگونه عملیات ساختمانی یا بازسازی که منجر به تغییر در پلان، جا به جایی دیوارها و یا اضافه بنا گردد، ممنوع و متوقف میگردد.
کارفرما میتواند شخصاً نسبت به اخذ این مجوز اقدام نماید یا پیمانکار را هنگام استخدام، موظف به اخذ و گرفتن این مجوز نماید. در حالت دوم هزینهها و حقالزحمه این کار به عهده کارفرما میباشد و لازم است کارفرما به پیمانکار وکالتنامه در این خصوص را بدهد تا وی بتواند اقدامات لازم را انجام دهد.
در صورتی که مالک بدون پروانه ساختمان اقدام به ساخت و ساز نماید، توسط مراجع نظارتی پروژه متوقف میشود و در صورتی که پروژه انجام شده باشد، حکم بر تخریب داده میشود.
صدور پروانه و جواز ساختمان علاوه بر الزام، مزایای مهمی نیز دارد. یکی از این موارد اینست که علاوه بر ساخت قانونی و مطابق با اصول شهرسازی، میتوان از تسهیلات بانکی نیز استفاده کرد.
مزیت مهم دیگر اینکه تنها پس از اخذ جواز میتوان هم ساختمان و هم افراد مشغول به کار در ساختمان را بیمه کرد.
همچنین با توجه به نظارتی که وجود دارد، از حوادث ساختمانی تا حد قابل ملاحظهای میتوان جلوگیری نمود.
مهمترین اطلاعاتی که در پروانه ساختمان درج میشود به قرار زیر است:
مساحت زیربنا، طول و عرض کلی زمین، تعداد طبقات، نوع اسکلت، مشخصات مالک، شماره پلاک ثبتی، نام مهندسین ناظر، تاریخ صدور پروانه، کروکی زمین، موقعیت جغرافیایی زمین، نوع کاربری، وضعیت گذر
به منظور اخذ و صدور پروانه ساختمان باید ابتدا پرونده تشکیل گردد. برای این منظور سند مالکیت و کارت شناسایی مالک به همراه برگههای تسویه حساب عوارض شهرداری ساختمان را به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک ارائه داده و درخواست اخذ جواز ساختمان ثبت میگردد
مراحل بعد از ثبت درخواست و تشکیل پرونده به قرار زیر است:
در این مرحله زمان قرار ناظر شهرداری برای بازدید تعیین میگردد. وی در تاریخ مقرر در محل حاضر شده و گزارش کاملی از وضعیت فعلی زمین یا بنا، متراژ و مساحت، موقعیت جغرافیایی، کروکی محل، نوع کاربری، وضعیت گذر و … را تهیه میکند.
همزمان با روند انجام امور مربوط به ثبت درخواست پروانه یا قبل از آن، طراحی نقشههای معماری و سازهای و تاسیسات باید آغاز گردد. طراحی و محاسبات باید توسط مهندسین واجد شرایط که مهر نظام مهندسی داشته باشند، انجام گیرد.
نقشههای طراحی شده به همراه دفترچههای محاسباتی باید توسط ناظر نظام مهندسی کنترل گردیده و در صورت وجود ایراد برگشت خورده تا ایرادات ذکر شده توسط طراح و محاسب رفع گردد. پس از رفع ایرادات و نواقص و بررسی نهایی، تاییدیه صادر میشود.
در هر منطقه و بر اساس تراکم و موقعیت جغرافیایی محل، عوارض تخریب و نوسازی توسط شهرداری تعیین گردیده است و مالک باید این عوارض را به اداره مالیات پرداخت کند و رسید پرداخت را ضمیمه پرونده خود نماید.
در پایان مالک زمین یا ساختمان باید به دفاتر خدمات الکترونیک مراجعه کرده و مدارک پیشنویس را تهیه و ارائه نماید. مهمترین مدارک پیشنویس به قرار زیر است:
لازم است بدانید که لزوماً همه نوع بازسازی و ساخت و ساز نیاز به پروانه و جواز ندارد. همچنین پروانه ساختمان تنها مربوط به ساخت و ساز زمین نیست و طیف وسیعی از موارد را شامل میشود. برخی از انواع جوازهای ساختمانی به شرح زیر است:
در نظر داشته باشید مواردی از بازسازی و نوسازی که باعث تغییر در دیوارهای باربر و یا اضافه بنا یا افزایش متراژ و افزایش طبقه و … نمیگردد نیازی به پروانه و جواز نخواهد داشت.
یکی از موارد مهم که مالکین قبل از شروع به ساخت و ساز یا بازسازی لازم است بدانند اینست که جواز ساختمانی به صورت دو ساله داده میشود. اگر در این مدت پروژه به اتمام نرسد لازم است مجدداً مراحل ذکر شده تکرار گردد.
بنابراین زمانی اقدام به گرفتن پروانه نمایید که تصمیم دارید بلافاصله شروع به ساخت و ساز نمایید تا دچار هزینههای مجدد و تاخیر در کار نشوید. البته این زمان برای پروژههای معمولی میباشد و بر اساس متراژ و تعداد طبقات طبق یک جدول مشخص این زمان اعتبار پروانه افزایش مییابد.
نکته مهم دیگر اینکه مالک باید بر اساس نقشههای مصوب در زمان اخذ پروانه اقدام به ساخت نماید. در صورتی که متراژ کار در حین ساخت افزایش یابد، اگر این افزایش کمتر از حد مجاز طبق مصوبه شهرداری منطقه باشد، با پرداخت هزینه به پیمانکار میتواندگواهی تاییدیه بگیرد. در غیر این صورت باید موضوع در یک کمیسیون تخصصی بررسی گردد و ممکن است رای به تخریب یا پرداخت هزینه داده شود. بنابراین به حداکثر متراژ مجاز برای اضافه کردن زیربنا و نیز هزینههای آن توجه داشته باشید.
همچنین دقت داشته باشید مواردی از قوانین و الزامات و نیز تعرفهها در هر منطقه شهرداری ممکن است متفاوت باشد. مثلاً برخی از مناطق شهرداری ممکن است محدودیتهایی برای کوچکترین تغییرات در حیاط منزل تصویب کرده باشند. بنابراین برای دریافت دقیق قوانین و شرایط علاوه بر اطلاع از قوانین و موارد کلی، باید به شهرداری منطقه مربوطه نیز مراجعه نمایید.
در این مقاله به صدور پروانه و جواز ساختمانی پرداختیم. با مزایا و دلایل الزام آن آشنا شدیم و انواع مختلف جواز و مواردی که نیازی به اخذ پروانه نیست مورد بررسی قرار گرفت. سپس مراحل صدور پروانه ساختمان به طور کامل توضیح داده شد و در پایان نکات مهمی در این زمینه بیان گردید.