آیا نیاز به گچ کاری بخش کوچکی از ساختمان خود دارید؟ آیا به تازگی در حال یادگیری گچ کاری ساختمان هستید؟ آیا ناظر ساختمان هستید یا به عنوان کارفرما قصد دارید بر کار گچکار نظارت کنید؟ این مقاله نکات و کلیات مهمی را در خصوص آموزش نحوه گچ کاری ساختمان و مراحل و روند کلی کار ارائه میکند.
جهت دریافت مشاوره و اجرای بازسازی ساختمان در کیش توسط شرکت آذین پیمان بر روی لینک کلیک کنید.
یکی از مهم ترین مراحل نازک کاری ساختمان نحوه گچ کاری و سفید کاری میباشد که خود شامل چندین مرحله است. گچ کاری ساختمان پس از اتمام عملیات سفتکاری و تاسیسات انجام میگیرد. بنابراین پس از اتمام اجرای دیوار، سقف و پس از کار گذاشتن لوله ها و تاسیسات آب و فاضلاب و نیز لولههای گاز و سیمکشی برق و تلفن انجام میگیرد.
در نظر داشته باشید گچ کاری یک کار تخصصی و نیازمند مهارت و تجربه میباشد. لازم است برای حرفه ای شدن در این کار نزد یک استادکار تجربه و آموزش دید. لیکن دانستن نکات و روش کلی و اصولی این کار مفید و لازم خواهد بود. در این مقاله از آذین پیمان، ضمن آشنایی با نحوه و مراحل گچ کاری ساختمان، با خصوصیات و و ویژگی های یک گچ کاری مطلوب نیز به منظور انجام نظارت بر روند کار استادکار آشنا میشوید.
[خواندن مقاله کناف پشت تلویزیون توسط نویسنده پیشنهاد میشود.]
گچ یکی از مهمترین مصالح ساختمانی است که توسط حرارت در کوره از سنگ گچ بدست میآید. سنگ گچ در ایران و اکثر کشورها به وفور در معادن مختلف و بسیاری از کوه ها وجود دارد. فرمول این ماده سولفات کلسیم آبدار میباشد. این سنگ که به رنگ سفید مات میباشد پس از استخراج به کارخانه منتقل میشود.
سپس در کارخانه توسط حرارت بالا (180 درجه و بیشتر)، به اندازه کافی حرارت میبیند تا آب متبلور درون آن بخار شود. سپس ماده حاصل توسط ابزار آلات مخصوص به خوبی پودر میگردد. این ماده گچ خالص است. میتوان به گچ خالص حاصل مواد افزودنی اضافه نمود و انواع مختلف دیگر گچ مانند گچ رنگی، گچ گیپتون و … بدست آورد.
برای استفاده از گچ برای کاربردهای ساختمانی باید ان را با آب با روش صحیح ترکیب کرد و ملات گچ ساخته شود. باید بدانید که ساخت ملات گچ روش و ترفند ویژه خود را دارد که در ادامه آن را شرح میدهیم. در غیر این صورت گچ گلولهای شده و ملات همگن و یکنواختی که برای سفیدکاری، گچبری و دیگر موارد ساختمانی مناسب باشد، بدست نمیآید.
اولین مورد مهم برای ساخت ملات گچ، اینست که ابتدا باید در یک ظرف یا استانبولی، آب بریزید و سپس به تدریج و به آرامی گچ اضافه کنید. به هیچ عنوان روی گچ آب اضافه نکنید. چرا که آب روی سطح گچ را فرا گرفته و آن را کلوخهای میکند. همچنین باید گچ را به آرامی و تدریجی و به صورت پاشیدنی به کل سطح آب اضافه کنید و همزمان آن را خوب هم بزنید. به هیچ عنوان گچ را به صورت پیمانهای به آب اضافه نکنید.
[خواندن مقاله آموزش اجرای کناف توسط نویسنده پیشنهاد میشود.]
اکنون سوال اینجاست که آب و گچ با چه نسبتی با هم ترکیب شود؟ یک روش متداول برای گچ گاران به این صورت است که سه چهارم (75 درصد) یک استانبولی را با آب پر میکنند. سپس به اندازه دو نیم بیل و حداکثر سه بیل به آن گچ اضافه میکنند. معمولاً اندازه استانبولی و یک بیل متوسط ثابت است.
پس از ساخت ملات و قبل از اجرای آن روی سطح، باید زمانی حدود 5 دقیقه بدهید تا گچ به گیرش اولیه برسد. در غیر این صورت گچ پس از اجرا ترک خواهد خورد و همچنین مقاومت لازم را نخواهد داشت.
[خواندن مقاله نحوه نصب سقف کاذب توسط نویسنده پیشنهاد میشود.]
ابزار اصلی برای نحوه گچ کاری ماله نام دارد. کار با ماله به نظر ساده میآید، اما مهارت در آن نیاز به تمرین و تجربه دارد. برای گچ کاری روی انواع سطوح دیوار و سقف باید میزان کمی از ملات را با ماله بردارید. سپس ماله را به صورت زاویه دار روی قسمت کوچک و مشخصی از دیوار اجرا نمایید. لازم است چند بار روی این ناحیه به صورت رفت و برگشت ماله را بکشید تا گچ روی سطح کاملاً صاف و یکنواخت شود.
گچ کاران باتجربه علاوه بر زاویه دادن به ماله، با فشردن ماله یک انحنا به آن میدهند. این کار باعث میشود که لبه تیز ماله باعث ایجاد خط و شیار روی سطح دیوار و سقف نشود. در بسیاری از اوقات لازم است گچ کاری را در دولایه انجام دهید. برای این منظور پس از اجرای لایه اول باید توسط برسهای مخصوص سوزندار، شیارهای متعددی روی سطح اجرا کنید. این کار باعث میشود لایه دوم به خوبی در لایه اول بست و قفل شود و هر دو لایه یکپارچه شود.